Ens diuen que tenim garantit el dret a l’educació i l’elecció de centre

 • Es retallarà el 50% de la partida destinada al programa d’ajuts socials (FAS) en tota l’administració. Això vol dir que es retallaran tant el nombre d’ajuts com les quantitats a percebre per cada ajut. Per tant a l’ensenyament públic la partida prevista de 6.120.505,61€ quedarà reduïda a 3.060.252,81.
 • Queda anul·lada per al 2011 l’aportació que l’administració realitzava al fons de pensions de tot el seu personal.
 • A la secundària, l’augment d’una hora lectiva a tot el professorat i la reducció d’entre 6 i 9 hores de càrrecs de coordinació.
 • A la Formació Professional igualment hi ha l’augment d’una hora lectiva i, a més, una gran disminució d’hores de coordinació.
 • Impossibilitat de reducció lectiva a partir dels 55 anys.
 • Necessitat de treballar 9 mesos per poder cobrar l’estiu per al personal interí i substitut.
 • El no-cobriment de les baixes inferiors a 14 dies a batxillerat i la dificultat real de cobrir les reduccions als majors de 59 anys, i que per tant hagin de ser els mateixos centres qui cobreixin aquestes hores.
 • També els recursos pedagògics i psicopedagògics s’han anat perdent: amb 9 h setmanals de dedicació, la figura del o de la psicopedagoga no pot assumir la diversitat. Les aules d’acollida han deixat gairebé de rebre dotació, l’educació compartida també, les USEE tenen moltes dificultats i molt poca implantació en els instituts públics, però es continuen obrint en escoles concertades que tenen ESO…
 • Es paralitzen les noves construccions de centres i es manté una quantitat molt elevada d’aules prefabricades.
 • Provocar l’acomiadament de molt personal interí i temporal, trasllats forçosos i la manca total de cobertura de les substitucions per malaltia o d’altres circumstàncies del personal laboral (TEI, TIS, educadores, vetlladores…) i d’administració i serveis (conserges, administratives…) dependents del Departament d’Educació.
 • NOMÉS està previst cobrir el 50% dels professors que es jubilin. Això suposa uns 900 docents menys i per tant contradiu el que la consellera va afirmar al Parlament: que l’1 de gener de 2012 tindrem la mateixa plantilla que l’1 de gener de 2011.
 • Aquesta retallada al creixement, a més a més de l’amortització del 50% dels qui es jubilin, implica més increments de ràtios, disminuir l’atenció de l’alumnat, menys recursos pel reforç i la diversitat…
 • Els recursos per alumne són un 32% majors a les escoles privades de l’Església que en les públiques, i això, en gran part, a causa de les subvencions que les primeres reben de l’Estat (2.700 milions d’euros a l’any). Aquestes ajudes són justificades per part de l’Estat i per part de l’Església, per, entre altres raons, la necessitat de garantir amb fons públics el dret dels pares que desitgin donar formació religiosa catòlica als seus fills. És aquest un dret escrit en la Constitució espanyola com a conseqüència de l’enorme influència que les forces conservadores van tenir en el procés de transició de la dictadura a la democràcia (un dret inexistent en gran part de les constitucions dels països democràtics vigents al món), i que el Govern socialista respecta continuant tal finançament.
 • La retallada de plantilles es traduirà en uns 3.600 llocs de treball menys a les escoles, segons dades de Periodico.cat.
 • El Departement d’Educació ha puntualitzat que la reducció de la subvenció a les guarderies municipals serà de l’11% (Periodico.cat).
 • Van dir que els centres docents disposarien de pissarres electròniques, connexió a internet amb banda ampla, programari i ordinadors suficients per a fer-ho possible, aquest punt figurava al programa de CiU. La realitat és que es congela el pla de digitalització de les aules amb ordinadors portàtils.
 • El Departament d’Ensenyament ja ha enviat cartes a alguns directors d’escola i institut advertint-los d’una retallada preventiva d’entre el 20 i el 30% del pressupost del 2011/2012, segons informava el diari ARA.
 • Als pressupostos de l’any 2010, Catalunya només destinava el 3,09% del PIB a educació, la mitjana a l’Estat se situava al 4%, molt lluny de la mitjana Europea que se situa al 5,3% del PIB.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: