Ens diuen que per culpa de la crisi no hi ha diners per poder mantenir l’estat del benestar

• L’any 2009 es van pressupostar 63.238 milions d’euros per la sanitat pública a tot l’Estat. Les dades situen el frau fiscal i l’economia submergida a Espanya entre el 23% i el 25% del PIB, a la Unió Europea (UE-15), aquesta xifra oscil·la entre el 10% i el 12%.

• Cada any Hisenda deixa d’ingressar 90.000 milions d’euros degut al frau fiscal, diners suficients per finançar un altre sistema sanitari. Malgrat això, cap govern ha pres mesures serioses per finalitzar amb l’evasió fiscal.

• La supressió de l’Impost de Patrimoni ha fet que es deixessin d’ingressar entre 1.800 y 2.100 milions d’euros (segons dades de l’Agència Tributària), la restauració només per els 47.614 contribuents que declaren un patrimoni individual superior als 1,5 milions d’euros suposaria un ingrés per a les arques públiques d’uns 1.240 milions d’euros (quantitat similar a la totalitat de la despesa sanitària anual a Extremadura).

• La rebaixa o eliminació a partir del 2010 de l’Impost de successions i donacions a cada comunitat autònoma suposa una important pèrdua d’ingressos.  Segons les sèries estadístiques sobre recaptació tributaria del Ministeri d’Economia i Hisenda, només en l’any 2007, l’Estat i les comunitats autònomes van ingressar per aquest impost quasi 3.000 milions d’euros. Això suposaria finançar el sistema sanitari de les Canàries durant un any.

• L’any 2008 les quotes d’IVA que es van deixar d’ingressar s’apropen als 17.176 milions d’euros (quantitat superior a la suma de la despesa sanitària anual de Madrid i Catalunya),  el que suposa un 1.58% del PIB d’aquell exercici, i durant el període 2000-2007 s’hauria arribat als 71.156 milions d’euros (xifra que donaria per finançar un altre sistema nacional de salut).

• El govern central segueix prenent mesures destinades a la rebaixa de la fiscalitat dels banquers i els seus alts executius amb retroactivitat, al temps que amb motiu de la “crisi bancària” ha injectat més de 230.000 milions d’euros al sistema financer (aquestes xifres no consideren les aportacions de les últimes reunions dels caps d’estats de la CEE, que les incrementen notablement).

• Els bancs han obtingut uns beneficis entre els anys 2004 al 2010 de 130.000 milions d’euros, xifra que s’incrementa amb els 9.695 milions d’euros que han obtingut fins setembre del 2011.

• Els Estats de la Comunitat Econòmica Europea fan entrega de diners al Banc Central Europeu i aquest banc presta aquests diners a la banca privada a l’1%, perquè la banca privada l’hi torni a prestar aquests diners als Estats al 4 o al 5% d’interès, quedant-se amb la diferència a canvi de res.

• Mentre que els treballadors veuen minvades les seves nòmines per importantíssimes retencions fiscals, les grans fortunes refugien el seu capital a les SICAV –Societats Anònimes amb l’objectiu d’invertir en actius financers- que tributen només a l’1%. L’any 2009, les grans fortunes espanyoles van obtenir uns beneficis un 27% majors que els que van aconseguir al 2008, arribant a la desorbitant xifra de 6.800 milions d’euros.

• Són escandaloses les enormes diferències entre treballadors i empresaris, respecte a les quantitats que declaren com a ingressos (IRPF): més de 3 milions d’empresaris i professionals liberals declaren menys ingressos que la mitjana dels assalariats. Qui pot creure en aquestes xifres? Com és possible que els empresaris guanyin menys de mitjana que els seus propis treballadors?

• La despesa militar va suposar 18.609 milions d’euros a l’any 2009, és a dir, l’1,64% del PIB o 408 € per habitant i anys, això representa una despesa diària de 50,98 milions d’euros.

El que en realitat passa es que els poderosos no paguen impostos:

A més, saps que només 1.318 corporacions dominen el món? Aquest grup d’empreses aconsegueixen el 60% dels beneficis mundials. Alguns exemples:

Barclays Bank ha rebut  868.000 milions d’ajuda del govern dels Estats Units

J. P. Morgan ha rebut 391.000  milions d’ajuda del govern dels Estats Units

Goldman Sachs ha rebut 814.000 milions d’ajuda del govern dels Estats Units

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: