Carta oberta a Mercadona de la Plataforma Recuperem el Niza

A l’atenció dels responsables de Mercadona,

Bon dia.
Els escrivim per un motiu molt senzill: demanar-los que abandonin el projecte d’enderrocar el Cinema Niza i ubicar-hi un establiment de 1.500 m2. Som veïns i veïnes del barri de Sagrada Família que estem molt preocupats pel futur d’aquest espai. Li hem reclamat a l’Ajuntament de Barcelona que anul·li el Pla de Millora Urbana i que adquireixi la finca per tal de destinar-la a equipaments, ja que el sòl al districte de l’Eixample és escàs i tenim una greu mancança al respecte. No hi volem un supermercat gegant que alimenti la zona zero en què s’ha convertit l’entorn del Temple de la Sagrada Família, i volem recuperar aquest espai emblemàtic per al barri.
El seu projecte no és benvingut. Ni el seu, ni el de la promotora, ni el de l’Ajuntament. Fa massa temps que patim els efectes negatius del turisme massiu al barri, de la manca d’equipaments i serveis públics, d’espais per a entitats i activitats socials. ¿Saben que les entitats culturals del barri han d’assajar a altres llocs perquè no tenen espai per fer-ho? ¿Que no tenim cap institut públic? ¿Que la biblioteca i el centre cívic estan col·lapsats? Necessitem l’espai on vostès volen ubicar el quart Mercadona de la zona, i el 35è supermercat al barri. No en volem més. Abandonin el projecte, no hi participin.
Sabem la importància que té la imatge pública per a empreses com la seva. Participar en aquesta operació no els aportarà cap benefici, sinó el rebuig del barri, un barri que no es queda a casa callat davant d’allò que és injust, sinó que surt al carrer per construir el seu present i el seu futur. El Cinema Niza serà, abans o després, un espai per al barri, i el seu projecte no té cabuda en el futur del barri. Només els demanem que respectin la voluntat veïnal i que no posin més en escac la convivència al barri i l’esgotament de la paciència.
Com a vostès únicament els motiva la lògica del màxim benefici, no només ignoren la voluntat d’un barri que vol recuperar el cinema Niza, sinó també ignoren que va ser molt més que un cinema. És un referent d’un període important de la nostra recent historia i va tenir un paper actiu durant la “transició” postfranquista. L’any 1977, després de la dictadura, va acollir actes i mítings polítics, com mítings del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), del Partit Socialista de Catalunya – Congrés o d’Esquerra Republicana de Catalunya, que va fer el seu IX Congrés en el qual l’Heribert Barrera va ser escollit secretari general. Aquell mateix any, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), pioner en la lluita pels drets LGTB a l’estat espanyol, va fer un històric i multitudinari míting contra “Ley sobre peligrosidad i rehabilitación social”.
Recuperar el cinema del Niza com un espai per al barri és el millor homenatge a la seva història i a tot el que significa, i és la solució més respectuosa que mereix un símbol de la nostra memòria històrica recent.
Ens acomiadem convençudes que entendran els motius que els hi exposem i que faran arribar la seva decisió a l’empresa promotora i a l’Ajuntament de Barcelona.
Atentament,
Plataforma veïnal Recuperem el Niza

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: