Crònica de l’acte del 4 de maig, “La sanitat és un dret, no un negoci”

Gent de tot arreu, persones diverses però unides per una voluntat comuna, començaven a aplegar-se a la plaça del Fort Pienc cap a les 12 h del matí del dissabte 4 de maig. L’Assemblea de Drets Socials de l’Eixample dret havia convocat una reunió de diferents col·lectius per tal de debatre quines estratègies podem seguir per defensar i impulsar el dret a la salut pública i universal. 15M Salut, la Coordinadora Laboral de Centres Sanitaris, Papers per a Tothom i la Plataforma pel Dret a la Salut eren els col·lectius sectorials que assistien a l’acte. També els diferents col·lectius dels barris de la Sagrada Família i el Fort Pienc participaven a l’acte, com ara les dues assemblees d’Arran, el Xiroc, la Xarxa de Suport Mutu i Endavant.

           4 Maig 2013 Assemblea2     IMG-20130504-WA0004

Cada col·lectiu va exposar les seves problemàtiques i prioritats per encetar el debat. El 15M Salut va proposar promoure la insubmissió com a defensa davant l’apartheid sanitari i trobar eines per organitzar-la. La Plataforma pel Dret a la Salut va assenyalar que volen muntar una trobada de diferents grups locals, ja que sovint es trobaven amb un sentiment de solitud en la lluita, i és important adonar-nos que no estem soles. Papers per a Tothom, per la seva banda, van remarcar que tothom que visqui a Barcelona té dret a tenir el padró, malgrat els entrebancs burocràtics, i per tant tothom hauria de tenir accés al sistema públic sanitari. Van citar el CAP del Besòs com a referent de la desobediència davant les polítiques sanitàries segregadores. Finalment, la Coordinadora Laboral va fer èmfasi en la importància de protegir els drets laborals de les treballadores sanitàries, ja que treballadores, usuàries i afectades compartim un objectiu comú: la defensa del dret universal a la salut. També va insistir en el fet que no només ens han de tornar el que ens han pres sinó que cal mantenir i ampliar el que ja teníem.

Durant el debat sobre com desenvolupar estratègies conjuntes, algunes persones van apuntar dues línies paral·leles: solidaritat amb les treballadores i evitar que es deixi d’atendre a persones per la seva situació, que s’haurien de treballar al mateix temps als centres sanitaris i des dels col·lectius del barri. Van sorgir una sèrie de qüestions que calia resoldre: Com combatre les estratègies de desmantellament del capital? I la complicitat d’alguns centres? Com plantejar una lluita unitària? Com baixem aquesta lluita al barri? Com ens enfrontem a l’immobilisme d’una part important de la població? Calia fer èmfasi en un parell d’idees que destrueixen alguns dels mites que ens han venut fins ara. D’entrada, que no es tracta ni d’una lluita per un servei ni d’un conflicte laboral, sinó d’una defensa del nostre dret a la vida. En segon lloc, la bandera del dèficit és una absurditat, ja que la despesa sanitària ha existit sempre, l’única diferència és que ara han deixat de pagar. I, finalment, que el dret a la sanitat no és una retribució pels nostres impostos, sinó un dret universal al qual ha de tenir accés tothom, independentment de quina sigui la seva situació legal o laboral. I una companya afegeix: si volem constituir un nou model de país, un nou model de societat, cal comptar amb les aportacions del col·lectiu migrant, que som una part importantíssima de la nostra societat i hi tenim molt a dir.

Fent una recapitulació de les diferents propostes. sorgeixen algunes idees concretes com ara iniciar una campanya d’empadronaments massius al barri, fer servir els consolats per fer difusió entre la població migrada, difondre la denúncia del benefici privat que genera el patrimoni públic i, com a principal feina local, la lluita contra l’apartheid. 15M Salut proposa crear grups d’acció amb tres objectius concrets: promoure la desobediència entre les treballadores sanitàries, denunciar els casos d’exclusió i crear una xarxa de suport i acompanyament. Cal combatre el racisme, en el sistema de salut i a tot arreu, cal lluitar pel dret universal a la salut i cal acabar amb el robatori dels nostres drets socials.

IMG-20130504-WA0007    4 Maig 2013 Pastis Sanitatxtothom

Després del debat, les assistents a l’acte van poder gaudir d’un deliciós dinar, a càrrec de Papers per a Tothom, els beneficis del qual serviran per tirar endavant la lluita d’aquest col·lectiu. L’hora de dinar ens va permetre de parlar més distesament i de tu a tu sobre moltes de les idees que havien sorgit al debat… i de moltes altres coses! En acabar, el grup de teatre Asetatro, sorgit de membres de l’ADSE, ens va regalar la fantàstica actuació Sense anestèsia, una divertida sàtira denúncia en tres actes sobre el desmantellament de la sanitat pública. La intromissió de les asseguradores i les empreses de sanitat privada, l’exclusió de les persones migrades i la mercantilització de la salut eren els temes principals dels esquetxos. Finalment, com a colofó dels actes, el cantautor Mateolika va tornar boig el públic amb les seves composicions, carregades de denúncia, sàtira i reivindicacions. Una jornada d’allò més emotiva que cap de les assistents oblidarem mai.

En aquest enllaç podeu veure l’actuació íntegra del grup de teatre Asetatro.

 4 Maig 2013 Mateolica        4 Maig 2013 Teatre4IMG_20130504_162319

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: