Reunió de treball pel transport públic a la Casa Groga

Continuen les reunions entre diferents assemblees de barris i col·lectius per tal de dur a terme una campanya efectiva contra els abusos en les tarifes i la precarització del servei en el transport públic. La propera tindrà lloc aquest divendres 20 de gener a la Casa Groga (carrer Alí Bei 120) a les 19h (totes les companyes que hi vulguin anar seran benvingudes). Les assistents es dividiran en tres grups de treball per tal de desenvolupar el següent ordre del dia:

  1. Difusió (generar argumentari)
  2. Acció.
  3. Relació amb les assemblees de treballadores.

Si hi ha temps caldria fer una posada en comú. O posar data per la següent torbada.

A continuació podeu llegir l’acta de l’anterior reunió (12 de gener):

Assemblea per la campanya en defensa del transport públic.

Assistents:

Assemblees dels barris de: Eixample dreta, sant Antoni, Raval, St. Andreu,Esquerra de l’eixample, Poblenou, Verneda, St. Martí, Sants, Casc Antic, Clot, Can Baro-Guinardo.

Assemblea de l’hospitalet, CSO Can Vies, Assemblea d’aturats i aturades, FAVB, colectivo arte bastardo, companys d’autobusos, companys de la campanya TMB51.

VALORACIÓ CONVOCATORIES ANTERIORS.

Van haver problemes de coordinació i es van confondre diferents convocatòries.

Diferents barris van repartir pamflets al metro i bus.

TMB-51: Són un grup de poca gent que van decidir llença la convocatòria de la vaga d’usuaris, a través de les xarxes socials. La vaga d’usuaris del dia 10 és difícil de valorar el seguiment. Però la blog de tmb51 ha arribat a molta gent.

INFORMACIÓ PER PART DELS COMPANYS DE BUSOS.

El comitè d’empresa del bus, s’ha negat a negociar les retallades. Van proposar una reunió conjunta amb el comitè de metro però, aquest es va nega. El comitè de metro està en un procés de negociació del conveni.

L’assemblea de treballadors del metro que es va celebrar la setmana anterior va ser multitudinària i ha passat per sobre de la decisió del seu comitè d’empresa, van decidir fer una assemblea conjunta junt amb les treballadores del bus. Els diferents comitès d’empresa s’han de posar d’acord amb la data. Ja ens en informaran.

Es valora que seria bo que les assembles de barri tinguessin presència en aquesta assemblea.

Pel que fa a la difusió de la carta de les treballadores del bus i veïnes de Barcelona, resten a la espera que si adhereixin les diferents assembles de barris, i entitats afins.

TORN OBERT DE PROPOSTES, REFLEXIONS…

( Les aportacions amb guionet són de persones a títol individual)

Sants: Proposen que aquesta sigui una campanya a llarg termini. Vinculada a la pujada dels serveis bàsics i com afecta aquesta a la classe treballadora. Proposen diferents accions. Mani conjunta amb les diferents treballadores dels sectors en lluita contra la carestia de la vida. Comenten que la gent gran del barri esta molt emprenyada per la reducció i eliminació de algunes línies del bus de barri. Es important canalitzar esforços conjuntament amb tota la gent emprenyada.

Buseros: Recalquen que hi ha un ritme diferent pel que fa a la combativitat de les assemblees de treballadores i les assemblees de barri. El col·lectiu de treballadores del transport públic no és un sector conscienciat de forma unitària.

La permissivitat de les treballadores davant de les possibles accions canvia segons el context. Exemple context de la campanya pels 2 dies, on moltes treballadores van permetre que amb la targeta dos dies, les passatgeres entressin sense pagar.

S’han de saber implicar les diferents reivindicacions en diferents nivells.

Assemblea d’aturats i aturades: Van intentar aconseguir un bitllet gratuït per les persones aturades. Van parlar amb el regidor de mobilitat de l’ajuntament de l’administració anterior. Tan sols els hi va oferir un descompte en la targeta trimestral.

Recalquen la importància que es tingui en compte la problemàtica de l’atur i de les persones aturades.

Eixample dreta : Importància d’elaborar un bon discurs polític. Retallen en els sectors més necessaris per la gent, que fan una funció social. Des de l’assemblea de barri ja han començat a repartir la carta de les treballadores i veïnes. Recalquen la importància de coordinar-nos i unir esforços.

St. Marti: Van donar suport a la proposta de l’assemblea d’aturades. Tenien previst una altra reunió amb mobilitat però, els hi donen llargues. S’excusen amb que no hi ha diners perquè aquest se’n van a Madrid. També han col·laborat en el moviment de desobediència civil·” yo no pago”. Han fet difusió en els busos sense cap problema amb les conductors, si amb les segurates.

  • Cal un a demanda clara, transport gratuït i universal per tothom, un símbol que s’identifiqui clarament amb aquesta lluita . Una campanya en tres temps. Un primer temps de difusió, un segon d’agitació, i un tercer amb la complicitat de les treballadores camí de la vaga.
  • Cal unir-se amb totes les treballadores d’altres sectors , com parcs i jardins, sanitat… mira com poden confluir les lluites. Com podem influir en els diferents conflictes laborals.

Sants: Aclaren que no plantegen la mani com un punt i final. Veuen necessari per agilitzar esforços fer un calendari. Proposen entra els autobusos amb megafonia per fer difusió, encartellar-los, repartir octavetes…

  • S’ha d’anar més enllà i demanar un transport autogestionat.
  • Important buscar la reciprocitat entre usuàries i treballadores.
  • Proposta de setmana d’accions descentralitzades.

Poblenou: van fer una campanya de difusió, amb l’estètica de la T10, posaven T la foten. Han repartit octavetes reclamant la falta d’ascensors, el transport gratuït per les aturades. També denuncien que mentre pugen les tarifes l’antic regidor de mobilitat l’han recol·locat a TMB.

Valoren positivament l’efectivitat d’una jornada de boicot o desobediència civil.

La propera Assemblea la faran a les portes del metro de poblenou i seguidament faran una acció el dimecres 25 de gener.

Proposen fer una acció davant dels cotxes oficials en quan i hagi plenària al parlament. També una mara subterrània.

Eixample: proposen que es parli de l’accés de publicitat que hi ha el metro. Importancia de fer difusió també al bus. S’ha de camina cap a la vaga.

Sant Antoni: No cal generar una campanya nova amb nous logos… aprofitem la feina que ja hem fet. Unim la reclamació del transport a les altres. (sanitat, educació…)

Buseros( se’ls pregunta sobre la relació amb els picas): Dintre la plantilla dels busos són poca gent. I no tenen massa apreci per part de la resta de companyes. Hi ha dos tipus, els revisors i els comandaments que van amb camisa blanca, ambdós demanen el bitllet i multen. El metro va diferent, caldria parlar-ho amb ells. Però els hi van modificar el conveni de manera que demanar el bitllet i posar multes ara forma part de la seva feina.

Hospitalet: Pensen que ens cal una demanda clara. Que es retiri la darrera pujada de les tarifes. Comenten aprofitar el blog de tmb51 per fer difusió. Des de tmb51 han convocat una segona vaga d’usuaris el dimarts 17.

  • Proposta de fer alguna cosa el dia de l’assemblea conjunta de treballadores de bus i metro.
  • Proposta de crear la T11. Donar a la sortida de metro les targetes que es puguin aprofitar per fer una viatge més. Un cop arribes a la parada es pot fer un transbord sense que piqui el bitllet.

PROPERA TROBADA.

S’acorda per no allargar-nos més i agilitzar la feina, fer una propera reunió el divendres que ve a les 19h on ens separem en tres grups. Un que parli d’acció, un altre de difusió i un tercer de la relació entre treballadores i assemblees. L’eixample dreta la convoca. De maneta que les assemblees tinguin temps de treballar les propostes.

Pel que fa al grup de difusió. Es proposa generar un argumentari ampli amb les diferents demandes i denuncies on cada assemblea pugui agafar d’aquest el que li convingui. Es reflexiona que no cal un generar un discurs unitari. Però si certa unitat en les accions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: