Nota de premsa “Davant el desnonament d’una família al barri del Clot”

Des de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, la Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona – FAVB, l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals – DESC i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca – PAH ens han fet arribar aquesta nota de premsa: 

El matí de dilluns 25 de juliol ha tingut lloc el desnonament d’una família que vivia al barri del Clot des de fa 26 anys en règim de lloguer. El propietari, Alberto Viña Tous, persona que havia ocupat diversos càrrecs polítics durant la dictadura franquista, ha aconseguit que es faci efectiu el desnonament un cop la família no podia fer front al nou augment de renda que se’ls exigia.
El jutge, prèvia sol·licitud de la propietat, va ordenar que els agents policials procedissin al desnonament acompanyats d’efectius policials.
Durant el desnonament la família ha estat acompanyada per persones de l’Assemblea Social del Clot-Camp de l’Arpa i de la Xarxa de Suport Mutu de la mateixa, així com per persones de diferents col·lectius socials de la ciutat i veïns del barri, que els han ofert recolzament en la seva reclamació de romandre al seu habitatge.
Pels volts de les 11 hores del matí han anat arribant efectius policials a la zona i, aproximadament a les 12 hores, ha començat a fer-se efectiva l’actuació policial.
Ha arribat a les immediacions del pis un desplegament molt important dels Mossos d’Esquadra, composat per aproximadament unes 20 furgonetes, que han rodejat de manera manera molt agressiva les persones solidàries que allà estaven així com l’habitatge on romania la família. Després de dues hores i mitja d’una forta intervenció policial, la família ha estat desnonada per la força, quedant-se sense el seu habitatge.
Davant d’aquesta actuació policial efectuada pel cos de Mossos d’Esquadra i ordenada pel jutge, les entitats que signem aquest document volem denunciar:
– Considerem que l’ús de la força que han emprat els Mossos de Esquadra per realitzar el desnonament d’una família és absolutament injustificat i desproporcionat.
– Els Mossos d’Esquadra que han intervingut en l’operació, un cop més, no anaven identificats de cap manera.
– En l’actuació policial han estat ferides 3 persones i més d’una desena han resultat contusionades. Aquestes agressions s’han produït per intentar dissuadir les persones que estaven efectuant una protesta no violenta. Un veí del barri ha sofert una ferida amb sang al cap en el moment que un cordó policial es desplegava per aïllar les persones que estaven a la porta de les que estaven fora. En aquest moment, vàries furgonetes han accedit violentament a la vorera, de tal manera que s’impedia als mitjans de comunicació i a les persones solidàries allà presents observar l’actuació policial que s’estava produint a la porta d’accés a l’edifici.
– Unes 20 persones han estat retenides, després d’haver estat transportades violentament des de la porta de l’edifici fins a una zona propera, sense cap tipus de justificació durant més d’una hora, tot i que s’han identificat correctament des del primer moment.
– Aquesta actuació policial no representa res més que aprofundir en l’escalada repressiva que el Departament d’Interior de la Generalitat porta efectuant contra qualsevol expressió de protesta ciutadana des de fa uns mesos.
– Així mateix, considerem que s’han de prendre mesures efectives per garantir el dret a un habitatge digne a totes les persones i que, en cap cas, s’ha de recórrer a l’us de la força per expulsar les persones dels seus domicilis.
– Per últim, una vegada més, exigim la dimissió del Conseller d’Interior Felip Puig, que ha tornat a demostrar que pretén resoldre els problemes socials als quals s’enfronta Catalunya mitjançant la repressió policial.

Barcelona, 26 de juliol de 2011

Entitats signants:
– Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona
– Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona – FAVB
– Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals – DESC
– Plataforma d’Afectats per la Hipoteca – PAH

Etiquetes: ,

2 comentaris to “Nota de premsa “Davant el desnonament d’una família al barri del Clot””

  1. Lo primero, mis disculpas por no haber participado. Leí tarde mi e-correo. A estas alturas de la movida, como ciudadano de Catalunya me siento desprotegido ante las fuerzas policiales, dado que por cualquier motivo mis derechos fundamentales saltan por los aires. Por estar en una plaza pública, por ser solidario con una familia en defensa de sus derechos… Creo que existe la posibilidad de recurrir ante las Naciones Unidas por los evidentes y flagrantes ataques a los Derechos reconocidos en su Declaración Universal por parte de una Administración pública. Eso es motivo de denuncia ante la ONU, y recomiendo hacerla a las Entidades que se ocupan de estos casos.
    L@s ciudadan@s resistentes a los desalojos y desahucios me parecen patriotas defensores de l’Estatut y la Constitución. Mi admiración y solidaridad.

  2. La seva violència ens dona la raó

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: