[El punt / Avui] Nova tisorada de 63 milions al finançament universitari

El pressupost de les universitats públiques s’haurà d’ajustar a una altra tisorada, de 63 milions d’euros. La retallada afecta el finançament variable, és a dir, les aportacions que el govern fa segons el compliment d’objectius relacionats amb la docència, la gestió i la recerca, i que varia segons el centre.

A principis d’any, el Departament d’Universitats ja va anunciar als rectors que la partida inicialment prevista per al 2010 –de 135 milions– es reduïa a menys de la meitat (45 milions). No obstant, la bona notícia és que rebrien els 60 milions pendents del finançament variable del 2009. En total, 105 milions a repartir.

Amb aquestes xifres, les universitats, segons va explicar ahir el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Antoni Giró, van començar a elaborar els pressupostos. A finals de juliol, i a les portes de les vacances abans del començament del nou curs, el govern es va reunir amb els rectors per anunciar-los una altra retallada del finançament variable: només rebrien 42 milions.

Per la UPC, signifiquen 12 milions menys. En el cas de la Universitat de Barcelona (UB), són més de 18 milions, segons el rector, Dídac Ramírez, que va destacar que “finançament variable no significa extraordinari”.

Ramírez va confiar que el govern “reconegui aquests diners en l’exercici del 2010” perquè “no és el mateix tenir tensions en la tresoreria per uns ingressos pendents de cobrament que dèficit pressupostari”.

El departament va atribuir la retallada a la situació de crisi, i va destacar que el finançament global –que suma el fix i el variable– gairebé s’ha doblat en els últims vuit anys i que el creixement mitjà anual és del 12,13%, quan la llei recollia una previsió del 7%.

Tot i ser conscients de la delicada situació econòmica general, tant Giró com Ramírez es van afegir a les crides de les rectores de la UAB i la UOC a favor d’un finançament estable.

Etiquetes:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: